مقاله

مشاهیر جغرافیای ایران و جهان

مشاهیر جغرافیای ایران و جهان

 

پروفسور دکتر محمدحسن گنجی: دکتر محمد حسن گنجی در سال ۱۲۹۱ شمسی در بیرجند دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را درمدرسه شکوئیه ی همان شهر به اتمام رساند. دکتر گنجی پس از دریافت لیسانس در رشته جغرافیا در شهریور ماه ۱۳۱۲ جزو آخرین دسته از محصلان اعزامی بود که به انگلستان رفت. پس از ورود به ایران، در سال ۱۳۱۷ به سمت استاد دانشگاه تهران درآمد. تعدادی از کتابها و آثار وی عبارتند از:۱- جنگ و جغرافیا یا روابط دولت بزرگ در اقیانوسیه ۲- بشرچیست؟ (ترجمه از آثار مارک توین) ۳- جغرافیای ایران در چهار فصل ۴- آب و هوای کشورهای آسیای مرکزی

 

 

دکتر احمد مستوفی: در سال ۱۲۹۱ در تهران متولد شد تحصیلات عالی را در رشته جغرافیا گذراند. در دپارتمان جغرافیای دانشگاه سوربون پاریس دکترا گرفت و درسال ۱۳۱۷ دانشیار کرسی جغرافیای عمومی گردید. وی در بهمن ۱۳۲۷ درگذشت.

 

دکتر احمد سعادت: در بوشهر متولد شد، چند سال نیز در نجف اشرف بود. در سال ۱۳۰۹ به انگلستان اعزام شد. بعد از اخذ لیسانس در سال ۱۳۱۸ به ایران بازگشت و در فروردین ۱۳۴۰ درگذشت.

 

دکتر مفخم پایان: در سال ۱۲۹۴ در تهران متولد شد، دیپلم را از دارلفنون گرفت و در رشته باستان شناسی دانشگاه تهران لیسانس گرفت. در دانشگاه تبریز به تدریس پرداخت و در سال ۱۳۳۴ راهی مشهد شد و جغرافی آنجا را پایه گذاری کرد. وی در ترسیم نقشه های رنگی روی شیشه منحصر به فرد بود. اولین جغرافیدانی که دست به تاسیس انجمن جغرافیایی و چاپ مجله جغرافیا زد استاد مفخم پایان بود. وی اصطلاح جهان شناسی را به جای جغرافیا برگزید. در سال ۱۳۳۹ فرهنگ آبادی های ایران را به زبان فارسی به چاپ رساند که در َآن ۴۴۱۵۹ نام جغرافیایی با طول و عرض هر یک ثبت شده است. فرهنگ کوه ها و رودهای ایران از آن است. دکتر بعد از بازگشت در سال ۱۳۵۱ مشاور سازمان جغرافیایی کشور شد و در دی ماه ۶۳ چشم از جهان بربست.

 

استاد عباس سحاب: در سال ۱۳۰۰ شمسی در یکی از روستاهای تفرش به دنیا آمد. در همان جا به مکتب رفت و بعد از آن به تهران آمد و در مدرسه کمالیه مشغول علم و تحصیل شد. برای ترسیم نقشه های ایران ۳۰.۰۰۰ روستا و شهر را درنوردید. در سال ۱۳۲۹ موسسه سحاب را تاسیس کرد تا بتواند این اطلاعات جمع آوری شده را روی نقشه بیاورد. از اقدامات ۱- تشکیل اولین نمایشگاه بین المللی جغرافیا در دانشگاه تهران در سال ۱۳۴۱ ۲- تشکیل دومین نمایشگاه بین المللی جغرافیا در سال ۱۳۲۵ در دانشگاه شهید بهشتی/ امروزه در موسسه سحاب و اطلس های ایران و جهان با استانداردهای جهانی تهیه می شوند استاد عباس سحاب تنها بازمانده نسل کارتوگرافی قدیمی صاحب سبک جهان بود. وی در سال ۱۳۵۰ دستگاه های مختلفی لیتوگرافی و کنستانت را برای سهولت بیشتر در تفکیک رنگ ها به کار گرفت. سحاب پدر کارتوگرافی نوین ایران خوانده شد. در شامگاه یکشنبه ۱۴ فروردین ۱۳۷۹ درگذشت.

 

 

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید