سحاب: آثار ثبتشده در کمیته ملی حافظه جهانی از گوشهگیری خارج میشوند
سه شنبه ۲۱ امرداد ۱۳۹۹
محمدرضا سحاب، دریافتکننده گواهی ثبت اثر «مجموعه نسخههای خطی نقشههای جغرافیایی ترسیمی استاد عباس سحاب» از کمیته حافظه جهانی، معتقد است که ثبت آثار در کمیته ملی حافظه جهانی موجب میشود آثار نفیس و تاریخی کشور از گوشهگیری و انزوا خارج و به جوامع داخلی و خارجی معرفی شوند.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، محمدرضا سحاب رئیس هیأت مدیره مؤسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب که در آخرین جلسه کمیته ملی حافظه جهانی، گواهی ثبت اثر «مجموعه نسخههای خطی نقشههای جغرافیایی ترسیمی عباس سحاب» را دریافت کرده است؛ اظهار کرد: در ادامه ثبت ملی، ثبت جهانی آثار در دفتر میراث جهانی یونسکو مطرح و سبب میشود غنای علمی و فرهنگی ایران به جهان عرضه شود. وی در ادامه به مقدمات ثبت مجموعه آثار زنده یاد استاد عباس سحاب توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سال گذشته اشاره کرد و گفت: پس از بررسی آثار در کمیته ارزیابی، «مجموعه نسخههای خطی نقشههای جغرافیایی ترسیمی استاد عباس سحاب» در کمیته ملی حافظه جهانی به ثبت رسید که گواهی آن از سوی ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دریافت شد.
رئیس هیأت مدیره مؤسسه سحاب درباره آثار استاد سحاب توضیح داد: آثار استاد شامل نقشههای جغرافیایی و تابلوهای نقاشی میشود؛ اما آنچه که در اینجا مطرح شده فقط نقشههای جغرافیایی هستند که با کمترین امکانات موجود و فقط با استفاده از قلم هاشور در طول ۶۰ سال (۱۳۱۳ تا ۱۳۷۵) توسط استاد عباس سحاب ترسیم شدهاند.
وی تأکید کرد: این امر علاوه بر اهمیت فنی، ارزش هنری بینظیری هم دارد و امید است با حمایت دستگاه دولتی و تهیه اسکنر و دیگر تجهیزات لازم برای تصویربرداری دقیق از این نقشههای جغرافیایی، برای بهرهمندی عموم منتشر شوند.
فرزند استاد عباس سحاب ادامه داد: این نقشههای جغرافیایی که عمرشان گاهی به ۸۵ سال گذشته باز میگردد، شناسنامه جغرافیایی شهرها، استانها و مناطق مختلف کشور هستند که از گذشته تا به امروز باقی ماندهاند، البته متأسفانه در طول زمان بخشی از این آثار از بین رفتند اما در تلاش هستیم آثار باقی مانده را به بهترین شکل ممکن محافظت کنیم.
وی با بیان اینکه آثار چاپ شده استاد عباس سحاب برای بهرهمندی پژوهشگران و افراد علاقمند در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران قرار گرفتهاند، یادآور شد: علاوهبر نسخههای قدیمی که با تلاش بسیار جمعآوری شدهاند، بیش از۱۶هزار سند مربوط به خلیج فارس از آغاز تاریخ تمدن تا قرن بیستم میلادی در این مؤسسه گردآوری شدهاند.
رئیس هیأت مدیره سحاب درباره ارزش و اهمیت کتابخانه این مؤسسه اظهار کرد: اهمیت این کتابخانه به لحاظ آثار و دارا بودن اطلسهای جغرافیایی قدیمی به میزانی است که مرحوم پروفسور محمدحسن گنجی، استاد بزرگ جغرافیا از آن به عنوان غنیترین «کتابخانه تخصصی جغرافیایی» در خاورمیانه یاد کرده است. آثار این کتابخانه عموما به زبانهای خارجیاند و کمتر از ۱۰درصد آنها به فارسی نگاشته شدهاند.