گزارش «گفتگوی ایرانشناسی»
جمعه, ۱۴ دی ۱۳۹۷، ۰۳:۲۱ ب.ظ
به نام آنکه جان را فکرت آموخت
گزارش: محمدعلی عزت زاده
همایش «گفتگوی ایرانشناسی» همراه با رونمایی از پایگاه اینترنتی «انجمن ایرانشناسی»، روز دوشنبه دهم دیماه ۱۳۹۷ در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار شد.
این نشست با حضور گروهی از دانشجویان و شیفتگان فرهیخته ایران و با تلاوت آیاتی از سوره مبارکه علق در باره خواندن آغاز شد و سپس چکامه حماسی «عشق جاویدان من؛ ایران من» سروده استاد علیرضا شجاعپور شوری در دل ایراندوستان حاضر افکند. پس از آن، ۷ تن از استادان رشتههای گوناگون علمی و ادبی و اعضای هیأت مدیره انجمن ایرانشناسی دیدگاههای خود را در باره مفهوم، تاریخچه، راهبرد و اهداف ایرانشناسی در ایران و جهان تشریح نمودند
دکتر محمود جعفری دهقی؛ عضو هیأت علمی گروه فرهنگ و زبانهای باستانی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران و رئیس هیأت مدیره انجمن ایرانشناسی با نقل خاطرهای از زندهیاد دکتر حسن حبیبی؛ مؤسس بنیاد ایرانشناسی، در باره مفهوم ایرانشناسی سخن گفت و سپس به تشریح تاریخچه انجمن ایرانشناسی پرداخت.
استاد محمدرضا سحاب؛ رئیس هیأت مدیره مؤسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب و عضو هیأت مدیره انجمن ایرانشناسی بر لزوم شناخت و حل مشکلات روز ایران -افزون بر پرداختن به تاریخ و آثار گذشتگان در باره ایران- پرداخت؛ از جمله مسأله خشکسالی و موضوع ملی خلیج فارس که پدرشان؛ زندهیاد عباس سحاب روی آن کار کرده و ۳ جلد اطلس در باره آن منتشر ساختهاست.
دکتر طهمورث ساجدی صبا؛ استاد زبان و ادبیات فرانسوی دانشکده زبانها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران و نایب رئیس هیأت مدیره انجمن ایرانشناسی آغاز کاربرد واژه ایرانشناسی را از مجلهای به این نام از ویلهلم گایگر آلمان حدود سال ۱۹۰۰ برشمرد و در ایران با انجمن ایرانشناسی ابراهیم پورداود که در آلمان درس خوانده بود. وی سپس از تمرکز شرقشناسی انگلستان بر ایران و فرانسه بر مصر سخن گفت و افزود ایرانشناسی فرانسه با آنکتیل دو پرون آغاز میشود.
دکتر جاناله کریمی مطهر؛ استاد زبان و ادبیات روسی، عضو هیأت علمی دانشکده زبانها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران و عضو انجمن ایرانشناسی تأسیس انجمن ایرانشناسی و گشایش وبگاه آن را دو رخداد مهم دانست و افزود: «گر ما بهصورت حلقهها و شبکههای علمی و با برنامه فعالیت نکنیم، از قافله مطالعات دنیا عقب میافتیم.» وی آغاز ایرانشناسی روسها را راهاندازی انجمن مطالعات آسیایی در سال ۱۸۱۱ و در سنپترزبورگ دانست. وی انجمن ایرانشناسی را مرجعی مهم و شبکهای اجتماعی از نخبگان برشمرد. وی گفت: «پس از فروپاشی اتحاد شوروی، ارتباط و اطلاع ما از مطالعات ایرانشناختی در روسیه رفته رفته کم شدهاست.» و اظهار امیدواری کرد با تشکیل کمیته مطالعات ایرانشناسی روسیه در انجمن ایرانشناسی، اطلاعات ما از ایرانشناسی معاصر روسیه افزایش یابد.
دکتر سید سعید فیروزآبادی؛ استاد زبان و ادبیات آلمانی، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و خزانهدار انجمن ایرانشناسی دو دیدگاه برای ایرانشناسی مطرح نمود؛ از درون و از بیرون. وی افزود: «در خارج از ایران، هر چه در باره ایران بگویند، ایرانشناسی است. اما در درون ایران با خودشناسی روبروییم. باید خود و دیگری را بشناسیم. هویت ایرانی بسیار فراتر از مرزهای ایران است. این همان چیزی است که برای جهانی شدن، بدان نیازمندیم. تصویر ناقص و نادرست از ایران را ما باید اصلاح کنیم
دکتر علی شهیدی؛ عضو هیأت علمی گروه فرهنگ و زبانهای باستانی و گروه ایرانشناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران و بازرس انجمن ایرانشناسی با ارائه مقالهای به تعریف و تفاوت رشته ایرانشناسی در داخل و خارج کشور پرداخت و ویژگیهای پژوهشگر ایرانشناسی را برشمرد.
دکتر فرهاد تهرانی؛ مهندس عمران، بنیانگذار درس سازههای سنتی در دانشگاههای ایران و عضو انجمن ایرانشناسی میهمان ویژه همایش بود. ایشان که بهخاطر مرمت سه اثر مهم تاریخی بازار تبریز (وسیعترین بنای سرپوشیده جهان)، میدان نقش جهان اصفهان و بافت تاریخی یزد برنده سه جایزه جهانی شده، نخست در باره باغهای ایرانی سخن گفت و باغشهر تهران که اغلب باغهایش نابود شدهاست و سپس از نگارش کتاب «اسناد منتخب وزارت امور خارجه» حاوی نقشههایی از سراسر ایران (از جمله خلیج فارس) که در دوره ناصرالدین شاه قاجار برداشته شدهاست. عمده فعالیت وی هماکنون نقشهبرداری شهر خوی، پژوهش در باره ارامنه شمال ایران با دانشگاه میلان و گروه سلماسشناسی در یو.سی.ال.اِی. آمریکاست.